Menü Bezárás

Misija receptmúzeum

Családi örökségem ez a régi szakácskönyv a múlt század harmincas éveiből: Dr Hevesi Sándorné - Az ideális háztartás. Ha valamire, erre biztosan mondhatjuk, hogy kiállta az idők próbáját. Kíváncsiak vagytok rá, hogyan ünnepelték akkoriban a karácsonyt? Esetleg meglepnétek a szeretteiteket egy különleges süteménnyel?
Mutatok belőle néhány különleges darabot. A válogatáskor a következő szempontokat vettem figyelembe:
1) Mai szemmel is korszerű. Tehát elsősorban szezonális, helyi és teljes értékű hozzávalókból készül.
2) Egyszerűen elkészíthető. (Ebben egyébként zseniális a könyv,a receptek átlagos hossza hat sor. De van, amelyik csak kettő.)
3) És egyúttal a legfontosabb: ha a recept tartalmaz kávét. 😉
A felsoroltak közül legalább kettő mindig teljesül.

Kezdjük is egy kávés különlegességgel. Ebben a közel nyolcvan éves receptben az fogott meg, hogy a hozzávalói a legtöbb konyhában előfordulnak. Karácsony közeledtével akár ajándéka is elkészíthető.

 

Kávékaramelbonbonok
(Régi Kugler-recept)

Tiszta lábasban 30 dkg cukrot pirítok, leveszem a tűzről és kihűtöm. Hozzáadok egy teáscsészényi erős feketekávét, 18 dkg teavajat egy teás csészényi tejszínt és vaníliát. Tűzre teszem és lassan főzöm; itt ott megkeverem amíg sűrűsödik. Egy cseppet hideg vízbe cseppentek, ha megkeményedik, akkor eleget főtt. Négyszögletes kiolajozott formába öntöm, ha félig kihű, deszkára borító, elvagdosom és papirosba csomagolom.

- Lilike, mondjon valami szépet!
- Mák torta.
- Az meg mi?

 

Mák torta

16 dkg vajat, 16 dkg cukorral, 6 tojás sárgájával, 16 dkg őröltmákkal jól elkeverek; hozzájön 2 tábla reszelt csokoládé és a 6 tojás habja. Ha megsült és kihült, kettévágom, baracklekvárral megtöltöm és csokoládémázzal bevonom.

Habos almáslepényt is ígértem. Kézzel, gyerekkézzel írt bejegyzés egy közel százéves könyv végén. Nos, azért ebben sok a balladai homály - bár a korabeli receptek eleve nem voltak túlmagyarázva. Egyrészt, gondolom, többet főztek az emberek, így az alapokkal a többség tisztában volt; másrészt egy, a mostaninál takarékosabb kor szemlélete is tükröződik. Négy-öt hozzávaló, azokat összedolgozzuk, oszt jónapot. De a konkrét esetben arra tippelek inkább, hogy a gyerek (apu? nagymamám?) egyszerűen elunta a jegyeztelést, és ezért maradt le a töltelék. Nagyapám él még a családunk ezen ágából; igaz, májusban múlt száz éves, de szokott emlékezni ilyen régi dolgokra. Megkérdem majd.

Addig is két leírás: az egyik a szóban forgó recept-torzó, a másik pedig egy almás pite a szakácskönyvből, hogy a töltelékről is kapjunk képet.

Habos almáslepeny
(eredeti helyesírással) 😊

30 dkg lisztből 20 dkg margarinnal, 12 dkg cukorral, 2 tolyás sárgájával, 1-2 kanál tejjfellel, cseppnyi sóval tésztát gyurunk. Ha kemény, még tejfelt adunk hozá. Félujny vastagságra nyujtjuk.

Eddig a recept. Én, mondjuk vajjal dolgoznék. Na, de lássuk, mit mond a profi! Dr Hevesi Sándorné almáspitéje Az ideális háztartás című 1934-ben kiadott könyvből:

20 dkg liszt, 15 dkg vaj, cukor és 2 tojás sárgája kell hozzá. Összedolgozom és pihentetem. Majd két részre osztom, vékonyra sodrom és megsütöm. Sűrű almapürét készítek, melyet jócskán meghintek darált dióval vagy mandulával. Befedem, feldarabolom, és vaníliás cukorral meghintem, ugyanígy készíthetem dió-, mák-, és túrótöltelékkel is. 

Ha nyers almaszeletekkel készítem, akkor a tészta egyik felét tepsibe teszem, megszurkálom, darált cukros dióval és zsemlyemorzsával meghintem, almaszeletekkel megrakom, tetejét szintén meghintem cukros dióval, beborítom a másik felével, megszurkálom, tojással megkenem, és heves tűz mellett 1/2 óra hosszat sütöm. Kockára vágom és forrón, vaníliás cukorral meghintem. 

Az lenne az igazi, ha illusztrációként az általam elkészített sütiket fotóznám, de bevallom, nem vagyok egy nagy cukrász. Hátha nektek jobban megy! Úgyhogy a képek illusztrációk, a sütik többnyire kellékek, (és nem mindig a terv szerint sikerültek), viszont a Misija figurák igaziak!

Jön a folytatás nemsokára...

Misija receptmúzeum

További bejegyzések